Zihin Haritaları
Zihin haritaları son zamanlarda adını çok sık duyduğumuz bir öğrenme yöntemidir. Özellikle sosyal medyada yaygın kullanımı, konu ile ilgili yapılan reklamlar, uygulama sırasında bilgisayar ve bir yazılım kullanılması, zihin ve haritalama kelimelerinin etkileyiciliği bu popülaritenin sebepleri diye düşünmekteyim.
Zihin haritaları bir not alma, özet çıkarma ve öğrenme yöntemidir. O halde önce öğrenme nedir ve nasıl oluru anlatalım kısaca. Öğrenme bilginin kazanılması ve gerektiğinde kullanılabilmesidir, temel olarak. Sinir sisteminin bir fonksiyonudur. Aktif yani bireyin kendisinin katılarak gerçekleştirdiği bir süreçtir. Birçok faktör öğrenmeyi etkiler, bireyin motivasyonu, materyalin öğrenmeye ne kadar uygun olduğu, tekrar başlıcalarıdır.
Zihin haritaları ve Cornell-Feynman-Pomodoro gibi diğer öğrenme yöntemlerinde bu aktif katılımın maksimum kullanılması hedeflenir.
Zihin Haritaları Tony Buzan tarafından gerçekleştirilmiş bir öğrenme yöntemidir. Dâhilerin not tutma tekniklerinden esinlenerek geliştirilmiştir. Zihin haritaları yöntemi ile birey öğrenirken aktif katılımcı olmakta ve kendi yaratıcılığı devreye girmektedir. Bu yolla öğrenme materyali bireye en uygun şekle dönüşmektedir. Kolay tekrar etme, zihin haritalarının çok önemli bir diğer avantajıdır.
Zihin haritaları ile öğrenmede sağ beynimiz de devreye girmektedir. Öğrenilen materyal sınıflanmakta, görsel olarak da kodlanmaktadır. Bunlar akılda kalıcılığı arttırmaktadır.
Zihin haritaları yöntemi okul öncesi de dahil olmak üzere her yaşta uygulanabilmektedir. Yöntemi öğrenen ve uygulayan birey, öğrenme ile ilgili kazanımlar yanında, problem çözme ve organizasyon becerilerini de geliştirmektedir.
Zihin haritaları yöntemi Dislektik ve Dikkat problemi yaşayan bireylerde faydalı olan bir öğrenme tekniğidir. Dislektik bireylerdeki bütüncül görüş, yaratıcılık ve hayal gücü, bu teknikle öğrenmede verimliliği artırmaktadır. Dikkat problemi yaşayan çocuklarda da dikkatin toplanıp sürdürülebilmesi ve kısa sürede tekrar avantajları, yöntemin başarısını arttırır.
Zihin haritaları, öğrenmede avantaj sağlayabilecek, bireyin kendine adapte ederek farklı şekillerde kullanabileceği, tekrar ve hatırlamayı kolaylaştıran bir yöntemdir, kullanılabilir.
İyi öğrenmede olmazsa olmaz ise İSTEK ve ÇALIŞMADIR. Çok iyi öğrenmede ise ÇOK ÇOK ÇOK çalışmak.